KODĖL AUGALINĖ MITYBA?

  1. Kodėl verta išbandyti augalinę mitybą?

Mityba, kasdieniai mūsų pasirinkimai ką dedame į lėkštę ir burną lemia tai kaip mes jaučiamės, kiek turime energijos, ar sergame lėtinėmis ligomis, kaip ilgai gyvename ir kokia gyvenimo kokybe džiaugiamės antroje gyvenimo pusėje (su vaistais, ligoninėmis ar su kelionėmis aplink pasaulį). 

Subalansuota augalinė mityba (angl., whole food plant based diet) daugelio mokslininkų ir ilgamečių tyrimų patvirtinta kaip pati sveikiausia ir naudingiausia žmogaus kūnui. Pirmieji tyrimai, patvirtinantys augalinės mitybos naudą mūsų kūnui, jo ilgaamžiškumui bei ilgalaikei sveikatai pasirodė 1980 m., kai T. Colin Campbell pristatė ilgamečio tyrimo (tyrimas buvo atliekams dešimt metų) rezultatus The China project, vėliau išleista ir knyga CHINA STUDY). Po šio tyrimo kasmet prie augalinės mitybos mokslininkų prisijungia vis daugiau mokslininkų, kasmet daromi tyrimų, kurie vėl ir vėl patvirtina, kad augalinė mityba, tai vienintelė mityba, kuri ne tik kad gali prevenciškai apsaugoti nuo lėtinių ligų, bet ir leisti žmogaus kūnui jau susirgus - pasveikti.

Žemiau pateikiu sąrašą ligų ir negalavimų, kurių riziką bei pasireiškimą mūsų gyvenime galime stipriai sumažinti ar visiškai pagyti jau sergant:

  1. Viršsvoris
  2. Diabetas
  3. Širdies ir kraujagyslių ligos
  4. Vėžys
  5. Uždegiminiai organizmo procesai
  6. Ligos, susijusios su išbalansuota žarnyno mikrobioma 
  7. Kaulų sveikata
  8. Smegenų sveikata
  9. Ankstyvas mirštamumas
  10. Hormonų disbalansas

Kiti džiuginantys augalinės mitybos poveikiai žmogaus kūnui:

  1. Stipri imuninė sistema
  2. Padidėjęs energijos kiekis
  3. Geresnė miego kokybė
  4. Natūralus sveikas kūno svoris ir jo palaikymas be jokių papildomų pastangų (išėjimas iš dietų kultūros, psichologinių susirgimų, susijusių su kūno svoriu, emociniu valgymu ir t.t.)
  5. Atkurti metaboliniai procesai
  6. Sumažėjusi vėžio rizika (Vėžio prevencijai svarbūs du pagrindiniai faktoriai, kuriuos mes galime pakeisti savo kasdieniais pasirinkimais - viršsvoris ir rūkymas. Viršsvoris svarbus tuo, kad jis skatina uždegiminius procesus ir hormonų disbalansą. Jei esi nutukęs ar turi viršsvorio - turi ženkliai didesnę tikimybę susirgti daugiau nei 12 rūšių vėžiu). 

O kalbant dar plačiau, augalinė mityba - nauda ne tik žmogaus kūnui ir sveikatai, bet ir gyvūnams (kaskart renkantis ką valgysiu, aš balsuoju ar prisidedu prie gyvūnų žudymo ir kankinimo, nehumaniškų laikymo sąlygų). Taip pat prisidedame prie klimato atšilimo poveikio mažinimo.

Augant gyvūlinės kilmės produktų vartojimui, šiuo metu gyvūlininkijos įtaka klimato atšilimui yra labai ženkli. Gyvūlininkija - sudaro 15 proc. visų išmetamų CO2 kiekio (tai daugiau nei visos planetos transporto priemonės kartu sudėjus). Taip pat, gyvūlininkijos ūkiai kartu sudėjus naudoja 70 proc. derlingos žemės ploto, kas skatina miškų kirtimą, gyvūnijos rūšių žemėje naikinimą bei vandens taršą. 

Tad priežasčių nepereiti prie subalansuotos augalinės mitybos - nėra. Ji naudinga - žmogui, gyvūnams, gamtai, žemei. 

Vienintelė priežastis dėl kurios galite atidėlioti šią mitybą - tai nenoras keisti senus įpročius. Bet sunku juos pakeisti tik pirmas 21 d. Aš tam ir esu šalia, kad tos pirmos dienos būtų patirtos su lengvumu!

Vaida Alijeva

Baigti ir eiti į kitą pamoką