MANO ISTORIJA

Kodėl pradėjau maitintis augaline mityba? Kas paskatino tai daryti?

Kai pažvelgiu į savo gyvenimą iš dabartinės perspektyvos visa mano gyvenimo istorija, nuo to kokioje šeimoje gimiau, kokias patirtis susirinkau vaikystėje, paauglystėje ir tolimesniame gyvenime, vedė prie šios mitybos ir atsakymų, kuriuos ji man davė. 

Išdėstant trumpai pagrindines priežastis, kurios vedė prie šios mitybos - 

  1. Gimimas šeimoje, kurioje viršsvoris - norma. Mano tėvai, seneliai, broliai - visi turėjo viršsvorio. Aš - ne išimtis, viršsvorio turėjau jau būdama penkerių. 
  2. Įstojau į dietų kultūros klubą būdama 12 ir visą gyvenimą laikiausi kažkokios dietos. Gyvenau amžiname dietų kalėjimo, persivalgymo, emocinio valgymo, kaltės, gėdos, savęs gėdijimosi, kontrolės, menkos savivertės burbule visą gyvenimą. Ir tik perėjus prie whole food plant based diet išėjau iš šio ilgai trukusio kalėjimo. 
  3. Šeimos ligos istorija - cukrinis diabetas, vėžiniai susirgimai, širdies ir kraujagyslių ligos aplankė visus artimus žmones. 
  4. Ankstyvos tėvų ir senelių mirtys.
  5. Energijos stoka, išsekimas. 
  6. Fiziniai negalavimai, kuris buvo viso gyvenimo palydovai - viršsvoris, vidurių užkietėjimas, gausios, skausmingos, ilgai trunkančios menstruacijos. 

Kokius pokyčius pastebėjau savijautoje? 

  1. Daugiau energijos.
  2. Išėjau iš dietų ir emocinio valgymo uždaro rato, su kuriuo gyvenau visą savo gyvenimą. Pirmą kartą per visą savo gyvenimą aš neskaičiuoju kalorijų, aš nesisveriu nei pati, nei sveriu savo maisto porcijų, valgau kada noriu, kiek noriu. Manęs nekamuoja nenumaldomas cukraus poreikis, alkio priepuoliai, nuotaikų kaitos. Be jokių didelių pastangų aš išlaikau normalų sveiką kūno svorį. Išėjusi iš dietų kultūros tuo pačiu atsisakiau ir psichologinių problemų, susijusių su viršsvoriu, dietų laikymųsi ir t.t.
  3. Susitvarkė visą gyvenimą kamavusi problema - vidurių užkietėjimas. Išėjusi į 100 proc. augalinę mitybą tuštinuosi su lengvumu, kasdien. Man tai tikras stebuklas. 
  4. Mėnėsinės! dar viena bėda, kamavusi nuo paauglystės - tai ilgos, skausmingos menstruacijos bei trumpas menstruacijų ciklas. Iš 21 d. ciklo perėjau prie 28 d. Ir vietoj kraujavimo 7-10 dienų - dabar 4-5 dienos. Ir be skausmo!
  5. Lengvumo jausmas.

Ar buvo sudėtinga?

  1. Sudėtinga tik tiek, kiek sunku keisti įpročius. Bet kasdien besikeičianti savijauta, energijos kiekis - atpirko visus “sudėtingumus”. 
  2. Socialinė aplinka - žmonių reakcijos bei pasirinkimų trūkumas užsisakant maistą kavinėse ar pietaujant pas draugus, pažįstamus ir t.t. 

Baigti ir eiti į kitą pamoką